Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οι φίλοι δεν δένουν τους φίλους με αλυσίδες,σωστά?


1.Τι σημαίνει ''δένουμε'' το ζώο μας?

Σημαίνει να έχουμε το ζώο δεμένο σε κάποια στέρεα βάση,συνήθως στην αυλή μας,για να έχουμε το ζώο υπό έλεγχο, με αλυσίδα ή σκοινί.Δεν σημαίνει το δέσιμο με λουρί για τη βόλτα του.

2.Υπαρχει πρόβλημα με το συνεχές δέσιμο?

Ναι,είναι και απάνθρωπο και απειλή στην ασφάλεια του σκύλου (συνήθως) ή άλλων ζώων.

3.Γιατί είναι απάνθρωπο να έχουμε δεμένα τα ζώα μας? 

 

Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους κοινωνικά πλάσματα που διψούν για επικοινωνία με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα.
Ένα σκυλί που το κρατάμε αλυσοδεμένο σε ένα σημείο για ώρες,μέρες,μήνες ή ακόμη και χρόνια υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα.Ένα σκυλί που παραμένει αλυσοδεμένο δεν είναι φιλικό,όπως θα ταν,αλλά γίνεται εχθρικό,δυστυχισμένο,θορυβώδες,νευρικό και επιθετικό.

Σε πολλές περιπτώσεις,επίσης,οι λαιμοί των δεμένων σκυλιών παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα και τους πέφτει το τρίχωμα σαν αποτέλεσμα ενός σφιχτού κολλάρου και της διαρκούς προσπάθειας του ζώου να ελευθερωθεί.

Εχουν βρεθεί σκυλιά ακόμα πνιγμένα και με χωμένα τα κολλάρα στο δέρμα τους,από το βασανιστήριο του να ναι δεμένα χρόνια ολόκληρα.


4.Ποιός λέει ότι το να δένεις ένα σκύλο είναι απάνθρωπο?

Εκτός από την Humane Society των ΗΠΑ και πολλούς ειδικόυς σε ζώα,το Υπουργείο Γεωργείας των ΗΠΑ εξέδωσε στις 2/7/1996 επίσημη ανακοίνωση για το δέσιμο των ζώων:

''Η εμπειρία μας με την Πράξη για την Καλή διαβίωση των Ζώων,μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η συνεχής καθήλωση ενός ζώου με ένα σκοινί,είναι απάνθρωπη.Η κίνηση του σκυλιού περιορίζεται.Επίσης,μπορεί το σκοινί να μπλεχτεί γύρω από κάποιο αντικείμενο περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την κίνηση του ζώου και κινδυνεύοντας να το τραυματίσει.''


5.Πώς θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο το να δένεις ένα ζώο?


Τα σκυλιά που παραμένουν δεμένα πολύ καιρό μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικά.Τα σκυλιά νιώθουν από τη φύση τους προστατευτικά για το χώρο τους.Όταν έχουν ν αντιμετωπίσουν μια απειλή,ανταποκρίνονται με το ένστικτο τους ''παλεύεις ή πεθαίνεις''.Ένα δεμένο σκυλί που δε μπορεί να ''παλέψει'' και νιώθει την ανάγκη,μπορεί να επιτεθεί σε άγνωστα ζώα ή άτομα που ίσως περιφέρονται στο χώρο τους.

Πολλές επιθέσεις από δεμένα σκυλιά έχουν γίνει σε ανθρώπους.
Για παράδειγμα,μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2000,του Αμερικάνικου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι το 17% των σκύλων που επιτέθηκαν σε ανθρώπους,με θανάσιμο αποτέλεσμα,μεταξύ του 1979 και του 1998,έγιναν στις αυλές των ιδιοκτητών τους.
Τα θύματα αυτών των επιθέσεων είναι συνήθως παιδιά που δεν ήξεραν για την παρουσία του σκύλου.
Επίσης,ένα δεμένο σκυλί που θα ξεφύγει από την αλυσίδα μπορεί να παραμείνει επιθετικό και μπορεί να κυνηγήσει ανυποψίαστους περαστικούς ή άλλα ζώα.



6.Γιατί το να δένεις το σκύλο είναι επικίνδυνο γι'αυτόν?


Μαζί με την ψυχολογική ζημιά από το συνεχές δέσιμο,τα δεμένα σκυλιά γίνονται και ευάλωτα για όλα σκυλιά,ζώα,ανθρώπους και έντομα που δαγκώνουν.Ένα δεμένο ζώο μπορεί να υποφέρει από παρενόχληση και πείραγμα από αναίσθητους ανθρώπους,δαγκώματα από έντομα και στις χειρότερες περιπτώσεις,επιθέσεις από άλλα ζώα.
Τα δεμένα ζώα επίσης είναι εύκολοι στόχοι και για κλέφτες που ψάχνουν να κλέψουν ζώα για να τα πουλήσουν σε ερευνητικά κέντρα ή να τα χρησιμοποιήσουν για προπονήσεις σε σκυλομαχίες.

Τέλος,η αλυσίδα ή το σκοινί του δεμένου ζώου μπορεί να μπλεχθεί κάπου και να πνίξει,να στραγγαλίσει το ζώο.

7.Είναι αυτά τα ζώα επικίνδυνα για τα άλλα ζώα?

Σε ορισμένες στιγμές,ναι.Οποιοδήποτε άλλο ζώο που μπαίνει στην περιοχή τους είναι λεία.Γάτες,λαγοί,μικρότερα σκυλιά μπορεί να μπουν στην περιοχή που κοιμάται το δεμένο ζώο και αυτό να του επιτεθεί όταν ξαφνιαστεί.



8.Μήπως όμως τα δεμένα ζώα τα φροντίζουν καλά?

Σπάνια ένα δεμένο σκυλί λαμβάνει επαρκή φροντίδα.
Τα δεμένα σκυλιά υποφέρουν από...περιοδικά ταίσματα,αναποδογυρισμένα,άδεια μπωλ νερού,ελάχιστη κτηνιατρική φροντίδα και ακραίες θερμοκρασίες.Κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας αυτά τα σκυλιά δεν έχουν ένα καταφύγιο.Σε περιόδους πολλής ζέστης μπορεί να μην έχουν αρκετό νερό ή προστασία από τον ήλιο.

Επίσης,επειδή συνήθως έχουν νευρική συμπεριφορά και είναι ''δύσκολο'' να τα προσεγγίσεις,σπάνια οι ιδιοκτήτες τους έρχονται σ επαφή μαζί τους.Τα δεμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν ''μέρος του τοπίου''(διακοσμητικά δηλαδή)και εύκολα τα αγνοούν οι ιδιοκτήτες τους.


9.Είναι οι χώροι όπου δένονται τα σκυλιά άνετοι?

Όχι,γιατί τα σκυλιά είναι αναγκασμένα να κοιμούνται,να τρώνε,να ουρούν και να αποπατούν στον ίδο ένα χώρο.Οι ιδιοκτήτες που δένουν τα σκυλιά τους επίσης δεν πολυ-καθαρίζουν το χώρο.Ακόμη κι αν έχει χορτάρι ο χώρος όπου είναι δεμένο το ζώο,κάποια στιγμή χαλάει,''τρώγεται'' από την παραμονή του σκύλου και παραμένει μόνο το χώμα,που γίνεται και λάσπη μετά από βροχή.


10.Μα πώς αλλιώς μπορούν να περιορίσουν οι άνθρωποι τα σκυλιά τους?

Συστάσεις τις HSUS:
Τα σκυλιά να μένουν μέσα στο σπίτι το βράδυ,να πηγαίνουν τακτικές βόλτες και να έχουν την απαραίτητη προσοχή,φαγητό,νερό και κτηνιατρική φροντίδα.
Αν πρέπει να μένει έξω ένα σκυλί κάποιες ώρες να είναι σε κατάλληλο χώρο,σε σωστό σημείο,με αρκετό χώρο να κουνιέται και καταφύγιο(σπιτάκι).

Ένας πολύ καλός τρόπος περιορισμού των σκύλων είναι μια περίφραξη από συρματόπλεγμα σε μια γωνία του κήπου,με πλάκες κάτω,κοντάσε λάστιχο νερού για πιο εύκολο καθάρισμα.

Όμως,προσοχή,ακόμα και σε περίφραξη το ζώο βαριέται.Μην ξεχνάμε και μην παραλείπτουμε τις βόλτες,το παιχνίδι,την άσκηση και πάνω απ όλα την ΕΠΑΦΗ και τα ΧΑΔΙΑ με το ζώο.


11.Πρέπει να επιτρέπεται το δέσιμο των ζώων?


Για να προσαρμοστούν καλά ως ζώα συντροφιάς,τα σκυλιά πρέπει να έχουν επαφή με τους ανθρώπους και άλλα ζώα καθημερινά και πρέπει να λαμβάνουν συχνή άσκηση.Είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να φροντίζει καταλλήλως το σκυλί και να του παρέχει την απαραίτητη προσοχή και κοινωνικοποίηση.(Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναγκαστικά έχουν κάποιες ώρες δεμένο το σκυλί στο κήπο τους αλλά το φροντίζουν,το πανε βόλτα κλπ κλπ)
Είναι δεκτό και να δένεις για λίγο το σκύλο έξω για να πάρει αέρα.Ομως το να δένεις το ζώο για πολύ μεγάλα διαστήματα δεν είναι αποδεκτό.


12.Μπορεί ένα ζώο να μείνει δεμένο για κάποιο καιρό,ανθρώπινα?

Τα ζώα που πρέπει να κρατηθούν δεμένα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η αλυσίδα/το σκοινί δεν θα μπλεχτεί με κάτι.
Τό κολλάρο του ζώου πρέπει να ναι άνετο,και όχι σφιχτό και ποτέ να μην δένουμε ένα ζώο με αλυσίδα γύρω από το λαιμό ή αντί για κολλάρο,να φοραέι ''πνίχτη''.

Η αλυσίδα του πρέπει να του επιτρέπει να κινείται και να ξαπλώνει άνετα.Τα ζώα δεν πρέπει ποτέ να ναι δεμένα κατά τη διάρκει φυσικών καταστροφών (πλημμύρες,φωτιές,σεισμοί΄κλπ).


13.Δέσιμο του σκύλου σε έναν ''οδηγό''.

Το σύστημα αυτό έχει ώς εξής:

Δένουμε το σκύλο με μια αλυσίδα 2-3 μέτρων,την οποία δεν δένουμε σε ένα σταθερό σημείο,πχ ένα δέντρο,αλλα σε ένα σκοινί ή μια άλλη αλυσίδα που εκτείνεται πολλά μέτρα,πχ σε όλο τον ένα τοίχο του οικοπέδου του κήπου.

Έτσι ο σκύλος μπορεί να τρέχει,να παίζει.Έχει γενικά πολύ μεγάλη ελευθερία κίνσης ενώ συγχρόνως μπορεί άνετα να ναι και φύλακας,αν πχ έχουμε φτιάξει αυτό το σύστημα κοντά στην αυλόπορτα.

Παρόλαυτα,το σύστημα αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το σκυλί είναι ΔΕΜΕΝΟ και δεν εξαλείφει τον κίνδυνο επιθετικότητας,ατυχημάτων κλπ κλπ.

14.Τι μπορεί να γίνει για να διορθώσουμε το πρόβλημα των δεμένων σκυλιών?

Σε 25 κοινότητες των ΗΠΑ μέχρι τώρα υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν το δέσιμο των ζώων,ενώ άλλες κοινότητες επιτρέπουν το δέσιμο μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όταν δείτε δεμένο ζώο, βγάλτε φωτογραφίες, μιλήστε στον ιδιοκτήτη του και κάντε καταγγελία στη Νομαρχία για κακοποίηση.



15.Γιατί μια κοινωνία θα πρέπει να έχει νόμο για το συνεχές δέσιμο του σκύλου?

Τα σωματεία προστασίας ζώων λαμβάνουν αμέτρητες κλήσεις όλη μέρα από πολίτες που θλίβονται να βλέπουν το σκύλο του γείτονα συνεχώς δεμενο.,

Θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας μαζί με το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης προς τα αδέσποτα στα σχολεία να συμπεριλάβει και ενημέρωση-οδηγίες για τους ήδη ιδιοκτήτες ζώων για το πώς πρέπει να τα φροντίζουν...


Ένα δεμένο ζώο είναι εγκλωβισμένο σε ένα κύκλο βαρεμάρας και κοινωνικού αποκλεισμού.Γίνεται νευρικό,χάνει τη φόρμα του,κινδυνεύει από ρευματικές παθήσεις,χάνει την ευγένεια του προς τους ανθρώπους,γίνεται επιθετικό.
Ενα τέτοιο ΑΒΟΗΘΗΤΟ ζώο υποφέρει βλέποντας τον κόσμο γύρω του,τα άλλα ελέυθερα ζώα,τα παιδιά...και έτσι ο σκύλος,το από τη φύση του κοινωνικό ζώο,γίνεται επικίνδυνο και βίαιο.
Οποιαδήποτε πόλη,κοινότητα,κοινωνία που απαγορεύει το δέσιμο του ζώου είναι σίγουρα πιο ανθρώπινη.

Τα σκυλιά μπορούν να ζήσουν μόνο με φαγητό και νερό.Αλλά για να ναι χαρούμενα τα σκυλιά,χρειάζονται άσκηση και καθημερινή αγάπη και προσοχή από τον ιδιοκτήτη τους.
Δεν υπάρχει χειρότερη τιμωρία για ένα σκυλί από το να το κρατάς μόνιμα δεμένο.Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά,ζώα αγέλης.Το να απομονώνεις ένα σκύλο,χωρίς να του παρέχεις επαφή ή άσκηση είναι εξαιρετικά βίαιο.Τα δεμένα σκυλιά γίνονται αγχωτικά,επιθετικά,νευρικά,κυριαρχικά και επικίνδυνα.

Φανταστείτε να στε δεμένοι σ ένα δέντρο χρόνο με το χρόνο.Βλέπετε την πίσω πόρτα και ελπίζετε να βγει κάποιος να παίξει μαζί σας...Αλλά κανείς ποτέ δεν φαίνεται...
Θέλετε να τρέξετε,να ξεπιαστείτε λίγο αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πατε 1,2,3 το πολύ μέτρα μπρος-πίσω,πάνω σε βρώμικο έδαφος.
Μερικές φορές μπορεί και να μπλεχτείτε με την αλυσίδα.
Παγώνετε όταν έχει κρύο και σκάτε το καλοκαίρι...
Τσιμπούρια και ψύλλοι σας τρώνε και είναι ένα συνεχές μαρτύριο/...
Τελικά,σταματάτε και να γαβγίζετε αφού κανείς δεν σας προσέχει.Έχετε...απελπιστεί...

Οι άνθρωποι έχουν πολλούς τρόπους να διασκεδάσουν:ταινίες,παιχνίδια,βόλτες,ψώνια,τηλεόραση...
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Ε Σ Α Σ!!!
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΖΩΗ Η ΚΑΚΗ...
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.


Αν δεν μπορείτε να δώσετε στο σκύλο σας μια ευτυχισμένη ζωή τότε γιατί έχετε σκύλο?

(Αναδημοσίευση από StraysHelp.gr)

6 σχόλια:

  1. Όμορφη ανάρτηση και με σημαντικές πληροφορίες
    Φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, πόσες φορές στην Χίο είχα αυτή τη συζήτηση με κάτι γείτονες... Τα καημένα τα σκυλάκια ήταν χειμώνα-καλοκαίρι δεμένα επί 24ώρου βάσεως... Δύο φορές ξεμπέρδεψα την αλυσίδα από το λαιμό του ενός, αλλιώς θα τον έπνιγε... Όλα τα επιχειρήματά μου για να τους φέρονται καλύτερα δεν έπιαναν τόπο... Δυστυχώς έμαθαν και τα παιδιά τους να φέρονται στα ζώα με τον ίδιο σκληρό τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όπως και τα καλά έτσι και τα άσχημα ξεκινάνε από το σπίτι... Έτσι διαιωνίζεται η κατάσταση.. Φιλάκια Μαρία μου, να'σαι καλά!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή ανάρτηση !!!! Πραγματικά....πρέπει να υπάρξει σημαντική ενημέρωση καί απο το σχολείο για να μάθουν τουλάχιστον οι μελλοντικές γενιές πώς να φέρονται στα ζώα....αυτά τα θεικά πλάσματα !! Τους σιχαίνομαι αυτούς που βασανίζουν έτσι τα σκυλιά τους...και που έχουν τον σκύλο στο μυαλό τους απλά σάν ένα αγρίμι...που αυτοί οι ίδιοι τα μεταμορφώνουν σε αγρίμι όπως πολύ καλά λές για να τους φυλάει τα χωράφια και την περιουσία τους ! Ο σκύλος όμως άμα δέν του δώσεις αγάπη μόνο να σε φυλάει δέν θα θέλει...ά ρε άκαρδοι άνθρωποι που υπάρχουν..που νομίζουν πως είμαστε ανώτεροι απο τα ζώα....το αντίθετο συμβαίνει και είναι ολοφάνερο πιά !!
    Εννοείτε πως θα έχουμε το νού μας για τέτοιες περιπτώσεις !!!
    Να είστε καλάααα...φιλάκιαα !!! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ''''ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΕΝΟΣ ΔΕΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ΄΄
    ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστή ανάρτηση. Εγώ μένω σε διαμέρισμα και η μοναδική ώρα που δένω τα σκυλιά μου είναι μονο η ώρα του ύπνου μόνο και μόνο για να αποτρέψω την περίπτωση κάποιου 'μυρωδατου' ατυχήματος μέσα στο βράδυ! Ξέρεις τι είναι να μαζεύεις 'βόμβες' στις τρεις η ώρα το πρωί?

    Γενικά δεν θα μπορούσα να τα έχω δεμένα, γιατί αυτό που με κάνει να τα χαίρομαι είναι να τα βλέπω να χοροπηδάνε ακόμα και αν κάποια φορα κάνουμε αρκετή φασαρία στις 6 η ώρα το πρωί! Ευτυχώς είναι φιλοζωοι οι άνθρωποι της πολυκατοικίας και δεν μας έχουν κάνει παρατήρηση ακόμα.

    Οι άνθρωποι που δένουν τα ζώα τους τα θεωρούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και όχι συντροφιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή