Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οι γάτες και η διατροφή τους.

Πηγή: http://www.gatospito.com  Οι φωτογραφίες –εκτός του πίνακα- είναι από αναζήτησή μου στο google.
 
“Περισσότερο από κάθε άλλο θηλαστικό, ό,τι τρώει μια γάτα φαίνεται στην εμφάνισή της. Με μια καλή διατροφή η γάτα θα έχει γυαλιστερό τρίχωμα, κρυστάλλινα μάτια και αρκετή ενέργεια να ... «ηλεκτροδοτήσει» ένα μικρό χωριό. Όπως και οι άνθρωποι. οι γάτες είναι σαρκοφάγες και χρειάζονται πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό για να ζήσουν. 

Οι πρωτεΐνες είναι το βασικό συστατικό της διατροφής μιας γάτας. Όχι μόνο παρέχει στη γάτα τα βασικά συστατικά για την ανάπτυξή της και την ανάπλαση σωματικού ιστού, αλλά παρέχει και την ενέργεια που χρειάζεται η χνουδομπαλίτσα σας για να είναι ενεργητική όλη μέρα.
Οι γάτες δεν μπορούν να μετατρέψουν τα λίπη και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους επιβάλλεται να προέρχεται από ισορροπημένη πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες παρέχουν επίσης τα αμινοξέα που χρειάζεται η γάτα.
Η ταυρίνη είναι το σημαντικότερο από αυτά. Η ταυρίνη βρίσκεται μόνο στις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και οι γάτες την χρειάζονται για να αποτοξινώσουν το συκώτι τους. Επομένως, ακόμα κι αν εσείς είστε χορτοφάγος, η γάτα σας ΔΕΝ μπορεί να είναι. Χωρίς ταυρίνη οι γάτες μπορούν να εμφανίσουν αμφιβληστροειδική γήρανση που οδηγεί σε τύφλωση. Ακόμα χειρότερα μπορεί να προκληθεί θανάσιμη μυιοκαρδιακή νόσος (κεντρική αμφιβληστροειδής γήρανση των αιλουροειδών – feline central retinal degeneration), δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αιματολογικές ανωμαλίες. Αν και το γάλα και τα προϊόντα του, όπως το τυρί και το γιαούρτι, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, δεν είναι επαρκή χωρίς την προσθήκη ταυρίνης. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια στις γάτες.

 
Περαιτέρω, η γάτα που δεν προσλαμβάνει αρκετά λίπη μπορεί να εμφανίσει πιτυρίδα (ξηροδερμία) και ξηρό και σκληρό τρίχωμα. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας δεν λαμβάνει αρκετά λίπη, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι λίπος πουλερικών ή ελαιόλαδο σε ξηρά ή ημι-υγρή τροφή. Πάντως οι κονσέρβες για γάτες του εμπορίου παρέχουν αρκετά λίπη από μόνες τους. Πάντως, αποφύγετε να τους δώσετε κονσέρβα τόνου, όσο κι αν νιαουρήσουν για να το αποκτήσουν, διότι μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο συκώτι.


Οι γάτες στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται υδατάνθρακες στη διατροφή τους. Παρόλα αυτά, τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι καλά για την δυσκοιλιότητα και την αποτροπή δημιουργίας τριχόμπαλων. Πάντως, οι γάτες δεν χρειάζονται φυτικές ίνες σε ποσοστό πάνω από 5% της διατροφής τους. Επίσης, οι γάτες δεν χρειάζονται και μεγάλες ποσότητες νερού, εκτός κι αν τρέφονται αποκλειστικά με ξηρά τροφή.
Αν ταΐζετε τη γάτα σας υγρή τροφή (κονσέρβα), τότε να ξέρετε ότι αυτή προσφέρει περίπου 75% υγρασία. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί κάποιος να νομίσει ότι οι γάτες που τρέφονται με κονσέρβες δεν πίνουν καθόλου νερό. Οι γάτες χρειάζονται 60 ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτό μπορεί να προέλθει από συνδυασμό νερού και υγρασίας στην τροφή. Πάντως, μόνο η ίδια η γάτα αποφασίζει τελικά πόσο νερό χρειάζεται. Εσείς απλώς φροντίστε να της έχετε πάντα φρέσκο νερό στη διάθεσή της.

Ακόμα κι αν επιθυμείτε να μαγειρέψετε οι ίδιοι το φαγητό της γάτας σας, να ξέρετε ότι η τροφή για γάτες είναι προτιμότερη. Απλώς φροντίστε η τροφή που αγοράζετε να αναφέρει ότι προσφέρει το 100% των συστατικών που χρειάζεται μία γάτα, ήτοι όλα τα αναγκαία αμινοξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία της. Αν παρόλα αυτά θέλετε να της δώσετε μαγειρευτό φαγητό, σημειώστε ότι απαγορεύονται τα ακόλουθα:
-    οτιδήποτε με ωμό ή μαγειρευτό κρεμμύδι ή σκόνη κρεμμυδιού. Σάλτσες που περιέχουν κρεμμύδι μπορούν να δημιουργήσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια και να οδηγήσουν σε αναιμία.

-    ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, διότι μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως η σαλμονέλα προκαλώντας εμετούς, διάρροια ή απώλεια της όρεξης.

-    τα φιστίκια macadamia προκαλούν μυϊκή αδυναμία και ρίγος στους σκύλους. Οι ερευνητές λένε ότι τα ίδια συμπτώματα μπορούν να δημιουργηθούν και στις γάτες.

-    σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν αρέσκονται στα γλυκά. Παρόλα αυτά να ξέρετε ότι η σοκολάτα είναι τοξική για τις γάτες.

-    παρόλο που στις γάτες δεν αρέσουν τα φρούτα, θυμηθείτε ότι τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των χτύπων της καρδιάς και υπερδιέγερση. Επομένως, αποφύγετε το ποδόσφαιρο με τις ρώγες σταφυλιού!

-    ΟΧΙ στο γάλα, παρά τις εικόνες που έχουμε στο μυαλό από το παρελθόν με την γαβάθα το γάλα και τα γατάκια. Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό, οι γάτες παύουν να μπορούν να χωνέψουν το γάλα, επομένως αποφύγετέ το με κάθε τρόπο.


Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι γάτες χρειάζονται διαφορετικά είδη τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η διατροφή που παίρνει ένα μικρό γατάκι διαφέρει από τη διατροφή της ενήλικης γάτας, αλλά και από τη διατροφή της υπέργηρης γάτας.


Για τα γατάκια πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ανάπτυξη, επομένως πρέπει να προσφέρουμε τα ίδια συστατικά που παρέχουμε και σε μια ενήλικη γάτα αλλά 4-5 περισσότερες θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους και 50% περισσότερη πρωτεϊνη. Στα pet shop υπάρχουν ειδικές τροφές για τα μικρά γατάκια και αυτές πρέπει να επιλέγετε. Το καλύτερο δε είναι ένα μείγμα κονσέρβας για μικρά γατάκια με νερό ή υποκατάστατο μητρικού γάλακτος για γατάκια. Αμέσως μόλις τα γατάκια αναπτύξουν την οδοντοστοιχία τους, τότε μπορούν πλέον να τραφούν με την ξηρά τροφή του εμπορίου. Θυμηθείτε ότι είναι στην ανάπτυξη, επομένως μην σας φανεί περίεργο αν τρώνε περίπου 10 γεύματα την ημέρα.

Οι ενήλικες γάτες μπορούν να τρέφονται δύο φορές την ημέρα με τις τροφές του εμπορίου για ενήλικες γάτες, εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ώστε να χρειάζονται φαρμακευτική τροφή (π.χ. στειρωμένοι αρσενικοί με τάση ανάπτυξης ουρόλιθων στρουβίτη πρέπει να διατρέφονται με την ειδική φαρμακευτική τροφή). Εφόσον είναι στειρωμένες, καλό είναι να τρώνε τις τροφές light για να αποτραπεί παχυσαρκία.

Οι γάτες ηλικίας άνω των 8 ετών χρειάζονται λιγότερες θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους και γενικά τρώνε λιγότερο από όσο τρώγανε όταν ήταν μικρότερες.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν στην αγορά όλων των ειδών οι γατοτροφές. Φροντίστε να ταΐσετε την γάτα σας με την τροφή υψηλής ποιότητας που της αξίζει, για να την έχετε κοντά σας, ενεργητική όπως την πρώτη μέρα, πολλά πολλά χρόνια.”
Ελπίζω να σας βοήθησε το κείμενο!

Πολλά φιλιά σε όλη την παρέα!

Selcouth

7 σχόλια:

  1. Tα διάβασα προσεκτικά αυτά που γράψατε γιατί πραγματικά με ενδιαφέρουν αφού έχω αρκετές γάτες ... εγώ τις ταίζω μόνο με ξηρά τροφή, σπάνια να τους αγοράσω κονσέρβα ( μη ξεχνάμε πως είναι αρκετές για να αντιμετωπίζω αυτό το έξοδο )τους βράζω συχνά εντόσθια πουλιών με ρύζι αλλά οι ίδιες εμπλουτίζουν την διατροφή τους με το κυνήγι μια και βγαίνουν και έξω στα χωράφια. Πιάνουν πουλιά και ότι αλλο και τις έχω μάθει να τρώνε ακόμα και ψωμί όταν δεν έχω κάτι αλλο εκείνη την στιγμή που φωνάζουν.
    Για καλόβολες τις έχω στην διατροφή τους :)

    Να έχετε μια όμορφη μέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμες όλες οι πληροφορίες..Σ`ευχαριστούμε πολύ!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Very interesting and useful article!!! Thank you for sharing!!!
    Polla filia! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. One thing I would like to add, and which not all people know, is that is VERY dangerous to give cats bones or meat containg bones. Small, sharp bones (from fish or chicken, for example) can be extremely dangerous, even letal... so NEVER feed cats meat with bones!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ καλές οι πληροφορίες ,είναι η πρώτη φορά που βρήκα συγκεντρωμένες όλες τις σωστές οδηγίες σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή