Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ασθένειες... Προσέχουμε για να έχουμε!

Πολλές φορές έχουμε ακούσει από γνωστούς ή φίλους, ότι δεν θέλουν ζώα μέσα στο σπίτι, διότι κουβαλούν πολλές ασθένειες… Εκείνο που θα ήθελα να απαντήσω, είναι ότι αν έχουμε τα ζώα μας εμβολιασμένα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.


Προσωπικά εκτός των «μέτρων ασφαλείας» που παίρνω μέσα στο σπίτι για τις 2 κοριτσάρες μου, φροντίζω κι εγώ με τη σειρά μου να μην γίνομαι φορέας διαφόρων ασθενειών. Π.χ. όταν χαϊδεύω ένα ζώο –αδέσποτο ή μη- με το που επιστρέψω στο σπίτι, δεν πλησιάζω τις γάτες μου. Πρώτα θα πλύνω καλά τα χέρια μου και μετά θα έχουν όσα χάδια θέλουν!
Παντελόνια και παπούτσια, τα αφήνω πάντα στο χολ του σπιτιού μου, γιατί ή μπορεί να έχω πατήσει ακαθαρσίες άλλου ζώου που μπορεί να είναι άρρωστο (γνωστό ότι με τις ακαθαρσίες μπορεί μεταφερθούν αρκετές ασθένειες) ή έχω αφήσει κάποιο να τριφτεί στα ρούχα μου, αφήνοντας ίσως κάποια μικρόβια που αφορούν κυρίως το τρίχωμα.

Με βρίσκετε υπερβολική; Χμ… Ίσως και να έχετε δίκιο. Όμως επειδή έχω ακούσει πολλά, δεν μου στοιχίζει τίποτα να παίρνω κάποια έξτρα μέτρα! Άλλωστε στην πορεία, μου έγιναν συνήθεια και έτσι δεν με ενοχλούν καθόλου κάποιες διαδικασίες.


Πέραν της δικής μου παραξενιάς, σας βρήκα ένα ενδιαφέρον και κατανοητό άρθρο περί των ασθενειών των αγαπημένων μας γατιών. Σκοπός δεν είναι να τρομάξουμε, αλλά να μάθουμε να προσέχουμε!
Πώς κάνουμε όταν κάποιος γνωστός μας έχει π.χ. ανεμοβλογιά ή ακόμα κι ένα απλό κρυολόγημα; Ε δεν θα πάμε να τον μουρλάνουμε στα φιλιά! Θα πάρουμε τα μέτρα μας για να τον βοηθήσουμε να αναρρώσει και φυσικά να μην κολλήσουμε κι εμείς. Αυτό είναι και το νόημα του παρακάτω κειμένου… Εδώ να πω ότι το άρθρο αυτό δεν είναι δικό μου. Η πηγή του είναι mycat.e-steki.gr 

Ρίξτε του μια ματιά αν θέλετε! 

“Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους μπορεί να κολλήσετε κάποια ασθένεια από άρρωστη γάτα:
  • Άμεση επαφή – Μύκητες ή μικρόβια από τη γούνα της γάτας
  • Γρατσουνιές ή τσιμπήματα – Μικροοργανισμοί από τα νύχια ή το στόμα της γάτας
  • Περιττώματα – Αυγά σκουληκιών ή παράσιτα που μολύνουν τα δάχτυλα ή το φαγητό.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις περισσότερες γνωστές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή να τον επηρεάσουν:

Λύσσα

Η σοβαρότερη ασθένεια από όλες. Αν και στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνια, (συναντάται κυρίως στη Νότια Αμερική, στην Αφρική και στο βόρειο τμήμα της Ασίας) εάν δαγκωθείτε από λυσσασμένο ζώο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο αν δεν το φροντίσει άμεσα γιατρός. Ο ιός της λύσσας βρίσκεται στο σάλιο των μολυσμένων ζώων και μεταφέρεται μέσω δαγκώματος ή –σπανιότερα- από ανοιχτές πληγές που έγλυψε κάποιο μολυσμένο ζώο.

Cat-scratch fever

Πρόκειται για πολύ σπάνια ασθένεια αλλά θα πρέπει να την έχετε υπόψιν σας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε τρεις με δέκα μέρες μετά από μια δαγκωματιά ή γρατσουνιά από μολυσμένη γάτα. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ένας πρησμένος λεμφικός αδένας κοντά στην περιοχή. Πιθανώς να υπάρξει και πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση ή μειωμένη όρεξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος αναρρώνει μόνος του το πολύ σε 2 μήνες, μετά από θεραπεία με παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και τον πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν η μόλυνση είναι σοβαρή πιθανόν να χρειαστεί αντιβίωση. Η ασθένεια σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί μετέπειτα προβλήματα. Αξίζει να τονίσουμε ότι η γάτα δεν είναι άρρωστη και δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Τοξοπλάσμωση

Οι γάτες συχνά μεταφέρουν το πρωτόζωο Toxoplasmagondll. Αυτό είναι η αιτία της τοξοπλάσμωσης. Μια μορφή του παράσιτου είναι παρούσα στα περιττώματα της γάτας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση προκαλεί ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, αλλά αν μια γυναίκα είναι μολυσμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παράσιτα μέσω του πλακούντα θα έχουν πρόσβαση στο έμβρυο. Βέβαια πλέον όταν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει απογόνους πάντα ο ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο πρωτόζωο και αν βρεθεί εφαρμόζεται η κατάλληλη –απλή- θεραπεία.
Η τοξοπλάσμωση μεταφέρεται στους ανθρώπους μέσω κατάποσης περιττωμάτων της γάτας. Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι να κολλήσουν στα νύχια του ανθρώπου σωματίδια από περιττώματα καθώς καθαρίζουν την τουαλέτα της γάτας (εκτός αν χρησιμοποιούν γάντια) ή να πέσει ένα σωματίδιο από περιττώματα στο φαγητό σας από μια γάτα που της επιτρέπεται να ανεβαίνει σε τραπέζια και πιθανόν να έχει κολλήσει κάποιο μικρό κομματάκι στο πατουσάκι της.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση δεν μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους αν είναι έξω από τον οργανισμό της γάτας για τουλάχιστον 24 ώρες. Επίσης οι γάτες μπορούν να μεταφέρουν το παράσιτο μόλις 10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής θα σας κρατήσει μακριά από την ασθένεια.

Toxocariasis

Η Toxocariasis δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ξεκινά όταν ένας άνθρωπος καταπιεί μολυσμένα αυγά. Αυτό μπορεί να συμβεί αν καταπιείτε βρωμιά από περιττώματα της γάτας με κάποιον από τους προαναφερθέντες τρόπους. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Αυτό είναι συχνότερο σε παιδιά που παίζουν σε άμμο μολυσμένη από περιττώματα γάτας.

Ringworm

Το Ringworm είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και σχεδόν όλα τα θηλαστικά είναι ευπρόσβλητα σε αυτό. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί. Το Ringworm συχνά είναι εύκολο να εντοπιστεί υπό υπεριώδη ακτινοβολία και ένα δείγμα από τα μαλλιά σας θα πρέπει να δίνεται στον κτηνίατρο για βιολογική καλλιέργεια. Εάν βρεθείτε θετικός πρέπει να δίνετε εβδομαδιαία δείγματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Hookworms

Τα hookworms είναι εσωτερικά παράσιτα. Οι γάτες τείνουν να αποτελέσουν ξενιστή για πολύ λιγότερα απʼότι ο σκύλος. Επίσης τα hookworms που προσβάλλουν τα αιλουροειδή είναι λιγότερο επιθετικοί «βρικόλακες» από αυτά που προσβάλλουν τα σκυλιά. Αυτά που προσβάλλουν τις γάτες δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο εσωτερικά. Ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί αν τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Μπορείτε να καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει προσβληθεί από το παράσιτο εάν παρουσιάζει αναιμία, απώλεια τριχώματος και βάρους.

Μικροοργανισμοί των αυτιών

Εάν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακές μολύνσεις και σε τραβηγμένες περιπτώσεις, ρήξη του τύμπανου προκαλώντας αποπληξία και κώφωση. Είναι η πιο συχνή αιτία μόλυνσης του εξωτερικού αυτιού της γάτας, ειδικά στα νεαρά γατάκια. Το συχνό ξύσιμο των αυτιών και το κούνημα του κεφαλιού πάνω κάτω είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί και μεταφέρονται εύκολα μεταξύ των γατών αλλά και από τις γάτες στον άνθρωπο καθώς και σε άλλα ζώα. Ζουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας του αυτιού και τρέφονται από τα υγρά και τα κομμάτια των ιστών του.

Ticks

Τα ticks είναι συγγενικά προς τις αράχνες παράσιτα που τρέφονται με αίμα. Ζουν βαθιά μέσα στην επιδερμίδα και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Αν μέρος του παράσιτου μείνει στην επιδερμίδα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ο πιο αποδοτικός τρόπος να αφαιρεθεί ένα τέτοιο παράσιτο είναι να αναισθητοποιηθεί με αλκοόλ. Έτσι θα χαλαρώσει τη λαβή του και θα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ένα τσιμπιδάκι.
Συνήθως βρίσκονται στην εξοχή, σε λιβάδια που πέρασαν πρόβατα ή ακόμα και στον κήπο σας. Θα καταλάβετε ότι η γάτα σας πιθανόν να έχει τσιμπηθεί από ένα αν παρουσιάζει πυρετό, μείωση της όρεξης, ξαφνικούς πόνους στο σώμα ή στα πόδια, πρήξιμο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη, λήθαργο, βήχα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας αμέσως. Αν αφαιρέσετε μερικά από τα παράσιτα κρατήστε τα ώστε να τα εξετάσει και να καταλάβει σε ποιό είδος ανήκουν.

Ψύλλοι

Εάν η γάτα σας δεν έχει κάνει πρόσφατα αποπαρασίτωση, πιθανότατα θα έχει ψύλλους. Οι ψύλλοι πηδάνε στους ανθρώπους για να τραφούν, ειδικά σε ζεστό καιρό. Τα τσιμπήματα βρίσκονται συνήθως γύρω από τους αστραγάλους και γενικά στο χαμηλό τμήμα του ποδιού.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι εάν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως για παράδειγμα πλύσιμο των χεριών μετά από το καθάρισμα της τουαλέτας της γάτας), εμβολιάζεται και αποπαρασιτώνεται όταν πρέπει είναι αρκετά απίθανο να κολλήστε οποιαδήποτε μόλυνση από τη συμβίωση σας με τη γατούλα. Οι πιθανότητες μειώνονται ακόμη περισσότερο αν η γάτα δεν βγαίνει από το σπίτι και κατά συνέπεια, δεν έρχεται σε επαφή με άλλα, πιθανώς μολυσμένα, ζώα.”

Πολλά φιλιά σε όλη την παρέα του Πλανήτης για όλους!

Selcouth


13 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου φιλενάδα! Φιλάκια και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φώτο της πειρατικής γατούλας είναι όλα τα λευτά!
    Καλό βράδυ .και πολύ καλή ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A great and very useful and informative article!!! Thank you!

    For all cat lovers, I would love to share with you this wonderful website by cat expert and writer Ingrid King -- it is full with great advice about cat care, cat health and happy cat life!
    It's the best cat website you may find online!!!
    www.consciouscat.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για όλες εμάς τις γατομανούλες!!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαιρετώ όλη την παρέα του ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!!
    Συγχαρητήρια, το ιστολόγιό σας είναι μοναδικό!!!!!
    Η δουλειά σας είναι εκπληκτική!!!!! Αγαπώ τα ζώα κι εγώ πολύ κι αυτό είναι το ιδανικό blog!!!!
    Θα τα λέμε συχνά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tremendous things here. I'm very satisfied to see your post. Thank you so much and I'm looking forward to touch you.
    Will you please drop me a e-mail?

    Also visit my webpage nice Newport Beach massage therapy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A person necessarily lend a hand to make significantly posts I would
    state. This is the first time I frequented your web page and thus far?
    I surprised with the analysis you made to create this particular publish incredible.
    Excellent process!

    My site :: www.handi-women.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. I understand this since we are in Orange County|an OC properties.



    my web blog Video Production

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. What's up colleagues, its impressive article on the topic of teachingand entirely defined, keep it up all the time.

    Here is my webpage :: sacnewsblogger.blogspot.co.uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Good day very nice site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will
    bookmark your website and take the feeds also? I am happy to search out numerous helpful info here in the post, we want develop extra
    strategies in this regard, thank you for sharing.

    . . . . .

    my blog post ... http://Spraygunindustry.com/SprayGunBoard/wbb//index.php/index.php?page=User&userID=5224

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I like what you guys are usually up too. Such clever work and coverage!
    Keep up the wonderful works guys I've included you guys to my blogroll.

    Here is my website - bodybuilder

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. I blog often and I really thank you for your information.
    This great article has really peaked my interest. I will take a note of your
    website and keep checking for new details about once
    per week. I opted in for your RSS feed too.

    Also visit my site: please click the next website

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. We understand that here on "Aσθένeιeς... Προσέχουμe γιa νa έχουμe!".
    We are in Orange County|an Orange County realty.

    Visit my blog post smart Orange County real estate agent

    ΑπάντησηΔιαγραφή