Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Και τώρα τι κάνουμε;

Και που λέτε, εκεί που περπατάμε αμέριμνοι στο δρόμο, τσουουουπ! Να ένα μικρούλι, ομορφούλι, αλλά παράλληλα ταλαιπωρημένο γατάκι, μέσα στη τσίμπλα (συνήθως),  να μας νιαουρίζει και να μας κοιτάζει με εκείνο το παρακλητικό ύφος που ερμηνεύεται ως… «πάρε με μαζί σουουου»!  



Κι άντε τώρα να κάνεις την καρδιά σου πέτρα και να του γυρίσεις στην πλάτη. Ακόμα κι αν δεν σε παίρνει με τίποτα, γιατί έχεις άλλες δυο τσουράπες (!!!!) γάτες στο διαμέρισμα, αισιοδοξείς ότι μαζεύοντάς το, θα του βρεις άλλο σπίτι.
Και το μαζεύεις… Να λοιπόν μερικά πραγματάκια που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εφαρμόσουμε από την πρώτη στιγμή.
Καταρχήν να μην το φέρουμε σε επαφή με τα άλλα ζώα του σπιτιού, αν έχουμε. Καλό θα ήταν να μπει σε μια τύπου καραντίνα, γιατί δεν ξέρουμε τί μπορεί να συμβαίνει με το γατάκι και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει και τα δικά μας.
Αλλά ακόμα κι αν δεν έχουμε άλλα ζώα, καλό θα ήταν να μην το ανεβάσουμε π.χ. στο κρεβάτι μας, στους πάγκους της κουζίνας και γενικότερα σε μέρη που η υγιεινή είναι το πρώτο μας μέλημα. Ένας χώρος όπως το χολ, το γραφείο αν έχουμε ή όπου αλλού υπάρχει μια ανάλογη γωνίτσα, θα ήταν ό,τι καλύτερο για τις πρώτες μέρες φιλοξενίας του καινούργιου συγκατοίκου σας! 


Μια παλιά πετσέτα, ένα μαξιλαράκι, μια παλιά κουβέρτα, μπορεί να γίνει το κρεβατάκι του για τις πρώτες μέρες. Επίσης θα χρειαστούμε κι ένα λεκανάκι με άμμο για να κάνει την ανάγκη του. Ειδικά οι γάτες είναι απίστευτο πόσο γρήγορα μαθαίνουν να πηγαίνουν στην άμμο. Είναι βλέπετε τόσο καθαρά ζώα, που δεν αντέχουν τις ακαθαρσίες όπου να 'ναι!  Προσωπικά τα ζώα που φέρνω σπίτι, τα πάω τα κατευθείαν στον κτηνίατρο για να γίνει η κλασσική εξέταση. Ξέρετε… χαπάκι αποπαρασίτωσης, φάρμακο για τους ψύλλους, κάνα κολλύριο αν τα μάτια είναι χάλια και γενικότερα οι πρώτες βοήθειες που μπορούν να δοθούν σε  ένα αδέσποτο. Σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται και αντιβίωση, γιατί η ρινοτραχείτιδα (φταρνίσματα, μύξες, δυσοσμία του στόματος και άλλα συμπτώματα), είναι μια ασθένεια που τη συναντούμε συχνά σε αδεσποτάκια.
Να όμως που τυχαίνει μερικές φορές να μην μπορούμε να πάμε άμεσα στον κτηνίατρο… Μου έτυχε φέτος το καλοκαίρι όπου οι περισσότεροι είχαν κλείσει τα ιατρεία τους λόγω διακοπών. Τότε τί κάνουμε; Για τα τσιμπλιασμένα ματάκια απευθυνθείτε σε ένα φαρμακείο. Θα σας δώσουν ένα κολλύριο για να κάνετε τη δουλειά σας για λίγες μέρες. Προτιμείστε χωρίς κορτιζόνη (αυτό είναι δουλειά του κτηνίατρου). Πριν βάλετε το κολλύριο, προσπαθήστε να τα καθαρίσετε με χλιαρό χαμομήλι (ούτε ζεστό, ούτε κρύο… χλιαρό!). Οι τσίμπλες είναι τόσο πολύ κολλημένες που ίσως  χρειαστεί να τα περάσετε αρκετές φορές μέχρι να έχετε ένα κάποιο αποτέλεσμα. Μετά βάλτε το κολλύριο. 


Τα περισσότερα έχουν ψύλλους. Όταν είναι πάαααρα πολλοί υπάρχει κίνδυνος για το ζώο και χρειάζεται οπωσδήποτε κάτι δραστικό κι όχι μόνο οι λύσεις που προτείνω παρακάτω… Όσο για μας… ευτυχώς πνίγονται, οπότε ακόμα κι αν έχει πηδήξει κάποιος απάνω μας, κάνουμε ένα ζεστό μπανάκι και πάειειει!
Αν λοιπόν δεν έχουμε πάει να πάρουμε κάποιο προϊόν για τους ψύλλους, υπάρχουν 2 τρόποι… Ο ένας είναι να βρέξουμε πολύ καλά με οινόπνευμα ένα βαμβάκι και μετά με υπομονή να ψάξουμε το ζώο… Μόλις δούμε κάποιον (πάνε σφαίρα οι άτιμοι) πιέζουμε με το βαμβάκι απάνω του και κρατάμε για λίγη ώρα. Μετά από λίγο… τέζα η Τερέζα! (εχμ… ο ψύλλος ήθελα να πω!) Μην ανησυχήσετε για το γατάκι σας, το οινόπνευμα εξατμίζεται πάρα πολύ γρήγορα, οπότε και να γλειφτεί μετά από κάνα τεταρτάκι, δεν υπάρχει κίνδυνος. Εννοείται ότι δεν πλησιάζετε τα μάτια, το στόμα, τη μύτη και τα γεννητικά όργανα! Αυτός είναι ολίγον χρονοβόρος τρόπος γι’ αυτό δοκιμάστε και τον παρακάτω!
Στύψτε μερικά λεμόνια και να βουτήξετε μέσα ένα πανάκι να βραχεί καλά. Μετά τρίψτε το γατάκι σας σε όλο του το σώμα με το πανί. Ξαναβουτάτε στο λεμόνι, όταν το δείτε να ψιλοστεγνώνει και συνεχίζετε. Οι ψύλλοι σιχαίνονται το λεμόνι! Αυτοί είναι –ας το πούμε- οι πιο φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση αυτών των εντόμων. Καλύτερα βέβαια θα ήταν να πάρετε τα ανάλογα φάρμακα -συνήθως σε μορφή σπρέϊ- για ακόμα πιο άμεσο αποτέλεσμα. Εννοείται ότι θα πλένετε με πολύ ζεστό νερό, την πετσέτα ή όποιο άλλο έχετε βάλει για κρεβατάκι του ζώου.
Πολλοί κάνουν μπάνιο τα γατάκια που βρίσκουν, αλλά αν δεν είναι καλοκαίρι, φροντίστε να υπάρχει μπόλικη ζέστη στο χώρο και μια πετσέτα που θα το τυλίξετε και θα το στεγνώσετε αμέσως μετά! Στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει το μπάνιο, γι’ αυτό αν αποφασίσετε να τις βάλετε στο νερό, ας είστε προετοιμασμένοι για μερικές γρατζουνιές!
Γαλατάκι και (ανάλογα με την ηλικία του) πολτοποιημένη κονσέρβα είναι μια καλή αρχή για φαγητό. Αν είναι μωράκι και δεν έχετε τα ειδικά μπιμπερό, μη στεναχωρηθείτε καθόλου! Πάρτε μια σύριγγα των 2ml, βγάλτε τη βελόνα (βεβαίως, βεβαίως!) και ταϊστε το μ’ αυτήν. Τι σας λέω τώρα ε; Θαρρείς και δεν ξέρετε! Αλλά θυμάμαι μια φίλη που με πήρε πριν κάτι μήνες τηλέφωνο μέσα στον πανικό έχοντας βρει ένα γατάκι, όμως δεν είχε ποτέ πριν ζώα οπότε είχε τρελαθεί! Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το γάλα προκαλεί διάρροιες. Μη φοβηθείτε, απλά ή του αλλάζετε το γάλα ή δώστε του -πολτοποιημένη και αραιωμένη με νερό- κονσέρβα για μικρά γατάκια, μέχρι να πάτε στον κτηνίατρο. 


Αν το ζώο είναι πολύ μικρό -ας πούμε ημερών- μετά το τάϊσμά του καθίστε κάπου αναπαυτικά και βάλτε ανάσκελα το γατάκι, πάνω στα πόδια σας. Με τους αντίχειρές σας , ξεκινήστε του μασάζ στο στομαχάκι του με φορά προς την ουρά. Στην ουσία αντικαθιστάτε τη γλώσσα της μαμάς του, που το γλύφει όχι μόνο για να το καθαρίσει, αλλά για να ενεργοποιήσει το έντερό του και να κάνει τις ακαθαρσίες του. Αν το ζώο είναι πολύ μικρό, το χρειάζεται απαραιτήτως γιατί υπάρχει κίνδυνος ως και για τη ζωή του.
Στο χώρο που θα πρωτοβάλετε το γατάκι, καλό θα ήταν να μην έχετε φυτά, γιατί στις γάτες αρέσει να τα τρώνε, αλλά και να σκάβουν στο χώμα, οπότε πάνε τα λουλουδάκια σας… Επίσης υπάρχουν φυτά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ολίγον δηλητηριώδη όπως π.χ. το ανθούριο και τότε να προκαλέσετε κακό στο μικρό σας φίλο.
Αποφύγετε την πρόσβαση σε γυάλινα αντικείμενα, βάζα, τασάκια κλπ. Αποφύγετε την πρόσβαση στα μπαλκόνια, είναι αρχή ακόμα και δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει το μικρό σας. Αποφύγετε βαριά αντικείμενα που δεν έχουν καλή ισορροπία (δυστυχώς έτσι έχασα το γατάκι που βρήκα τον Αύγουστο… καταπλακώθηκε από κάτι βαρύ μέσα στο σπίτι μου). Επίσης μεγάλη προσοχή και με τα καλώδια, τα γατάκια παίζουν μαζί τους και τα μασουλάνε. 


Γενικά έχετε την προσοχή σας και όλα θα πάνε καλά! Σε λίγο καιρό το γατάκι σας θα είναι στα πάνω του και η εγκατάλειψη θα μοιάζει με κακό όνειρο!
Αυτά σαν αρχή και έπεται και συνέχεια! Να είστε όλοι καλά, να αγαπάτε και να φροντίζετε τους μικρούς μας φίλους! 



Σας φιλώ γλυκά!
Selcouth

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα!!! Πολύ καλές οι συμβουλές σου!!! Έχω μόνο να προσθέσω κάτι...έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ χαμομηλάκι για τις τσίμπλες στα ματάκια τους και κάνει θαύματα...το μόνο πρόβλημα είναι ότι μερικές γατούλες είναι αλλεργικές από ότι μου είπε ο κτηνίατρος και το καλύτερο είπε, είναι να καθαρίσεις τα ματάκια τους με φυσιολογικό ορό και μετά να βάλεις κολλύριο. Αν βέβαια, τους βάλει κανείς χαμομηλάκι, λίγο στην αρχή και δει ότι είναι εντάξει, τότε δεν υπάρχει φόβος. Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά από αλλεργίες τα γατάκια μας έχουν μπόλικες! Όπως πολύ καλά τα λες, δοκιμάζουμε και βλέπουμε! Το χαμομήλι έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες όπως μου είχε πει ο κτηνίατρός μου, αλλά να είναι χλιαρό! Βέβαια όταν το ζώο έχει αλλεργίες, δεν το συζητώ! Φυσιολογικός ορός ασυζητητί! Αμ αυτές οι δυσανεξίες με το γάλα; Να με δεις να έχω πάθει πανικό και να μην ξέρω τί να κάνω! Χα,χα,χα! Τέλος καλό όμως, άρα όλα καλά! :)
      Να είσαι καλά purpleleath! Να έχεις έναν όμορφο και δημιουργικό μήνα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Ohh my God, These are very sweet kittens... Look at the sweets..:)))
    I like all...:))
    So beautiful...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I know! So cute and so adorable! :) :) :) Thank you for the comment. Have a great weekend bectovintage!

      Διαγραφή
  3. χρήσιμες οι συμβουλές σου πολύ!
    παρόλο ότι έχω υπάρξει γατομαμά ομολογώ ότι πολλά δεν τα ήξερα...
    ευχαριστούμε!
    φιλάκια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν μυστήριο κορίτσι! Μη νομίζεις... κι εγώ επειδή έχω μαζέψει του κόσμου τα γατάκια έμαθα κάποια πράγματα είτε από κτηνιάτρους, είτε από το ιντερνετ, από άλλες γατομαμάδες. Τα περισσότερα τα έχω εφαρμόσει(αν όχι όλα!) και γι' αυτό είπα να τα μοιραστώ μαζί σας!
      Να είσαι καλά και να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Thank you for this great and very useful post!!!!
    Kalo mina to all animal lovers! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you so much Annuk! Kalo mina! :):) Have a great and cheerful November with many happy meows!

      Διαγραφή
  5. Πολυ καλο κειμενο,κατατοπιστικο και χρησιμο.Το θεμα ειναι πως παιρνεις ομως τα αρρωστα γατακια απ'τη μαμα τους.Εγω εχω 2 γατες-μαμα και κορη-που γεννανε αρρωστα γατακια τωρα τελευταια.Ουτε που μπορω να πλησιασω και πολλα πεθαινουν.Ασε πληγωνεται η καρδια μου που τα βλεπω ετσι,αλλα δεν μπορω να κανω τιποτα.Ημαμα ειναι υγιης,τα μικρα βγαινουν αρρωστα και δεν ξερω γιατι.Παντως ευχαριστουμε πολυ για ολες τις οδηγιες.Περιμενουμε το επομενο.
    Καλο σ.κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό κείμενο!Μαρία μου γιατί δε στειρώνεις τις γατούλες σου?Να μη δημιουργούνται νέα ζωάκια...Εγώ είμαι πολύ υπέρ της στείρωσης....Φιλιά.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Μαρία μου! Να είσαι καλά. :)
      Τί ηλικίας είναι τα γατάκια; Αν είναι πολύ μικρά, ξεγέλασε τις μαμάδες με κάποια λιχουδιά κι απομάκρυνέ τες από τα μωράκια της. Μετά είναι τα εύκολα! Πιάσε τα και βουρ στον κτηνίατρο!
      Αν όμως τα γατάκια έχουν μεγαλώσει λίγο, είναι αρκετά δύσκολο... Εγώ και η κουμπάρα μου, είχαμε πιάσει κάποια με μεγάλες πετσέτες, αλλά μας βγήκε το λάδι συν ότι φάγαμε και τις απίστευτες γρατζουνιές...
      Μήπως περιγράφοντας τα συμπτώματα σε έναν κτηνίατρο, σου δώσει αγωγή και ρίχνεις τα φάρμακα στην τροφή τους; Δεν ξέρω τί άλλο να σου προτείνω...
      Καλή εβδομάδα να έχεις! Φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που σου άρεσε Pinelia. :)
      Αχχχ αυτές οι γατούλες (και όχι μόνο) που δεν είναι εξημερωμένες, είναι πρόβλημα στο πώς να τις πιάσει κανείς... Στείρωσα κάποτε κάποια άγρια γάτα, αφού της είχα ρίξει διαλυμένο στο φαγητό της ένα ηρεμιστικό χαπάκι που μου είχε δώσει ο κτηνίατρος... Όχι ότι κοιμήθηκε, αλλά έγινε πολύ νωθρή και σαφώς με λιγότερες αντιδράσεις! Έτσι μπόρεσα να τη μεταφέρω..
      Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα!μπράβο sel παιδί μου,τα λες και τα εξηγείς όλα!! :)) θα σας παρακολουθούμε να είστε σίγουρη κυρία μου!
    φιλιά πολλά και καλό ξεκίνημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΥΧΝΑ ΒΡΙΣΚΩ ΜΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑΣ ΟΛΑ. ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΑΙΖΩ ΓΑΤΟΑΠΟΙΚΙΕΣ ΠΟΛΕΣ.ΠΟΣΟ ΤΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΗΖΩ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή